Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Gornja Rijeka

Gornja Rijeka

Općina Gornja Rijeka smještena je u zapadnom dijelu Kalničkog gorja, ispod nekadašnjeg vlastelinskog grada Malog Kalnika, 20 km sjeverozapadno od Križevaca, na površini od 33km2 i broji oko 2000 stanovnika. Ime je dobilo po potoku Rijeka koji izvire ispod Malog Kalnika.

U središtu naselja nalazi se župna crkva Blažene Djevice Marije, župni dvor, općina, zgrada poljoprivredne zadruge, a na ulazu u Gornju Rijeku škola Sidonije Rubido Erdody. Spomenik kulture, dvorac s velikim parkom nalazi se južno od naselja i bio je posljednji dom grofice i primadone Sidonije Rubido Erdody. Upravo njezinim zalaganjem Gornja Rijeka dobila je prvu pučku školu 1857. Godine. U novije vrijeme, u cilju očuvanja i promicanja kulturne baštine, Udruga potkalničkih plemenitaša sudjeluje u organizaciji kulturnih manifestacija i ekološkim i turističkim akcijama. Tako svake godine organiziraju manifestacije „Dani plemstva“ i „Kostanjevečku kestenijadu”.

U Gornjoj Rijeci se tijekom godine održava nekoliko popularnih manifestacija:

Sidonijin dan održava se u tradicionalno tokom veljače u spomen na prvu hrvatsku primadonu Sidoniju Rubido Erdody.

Dani plemstva: kulturno turistička manifestacija koja se bavi očuvanjem tradicije plemića jednoselaca potkalničkog kraja (sredina kolovoza).

Šljivarijada: bavi se očuvanjem i njegovanjem tradicijskih običaja pripreme starih jela, pečenja rakije te kulturnih i sportskih događaja (početak rujna).

Kostanjevečka kestenijada: manifestacija započinje organiziranim branjem kestena gdje turisti obilaze šume, te nakon toga sudjeluju u bogato kulturno-umjetničkom sadržaju (prvi vikend listopada).

Mali Kalnik: Botanički rezervat od 1985. godine, prostire se na 5,35 ha površine, upisan u registar zaštićenih dijelova prirode RH.

Slap Šokot udaljen je 800 m od centra Gornje Rijeke, visine 5m. Do slapa vodi označena staza sa klupama i putokazima. Posebni mikroklimatski uvjeti staništa koji osiguravaju uvjete života hidrofitima, higrofitima i flornim predstavnicima klimazonalne šumske vegetacije.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije najstariji sačuvani element crkve je zvonik-kula sačuvan u izvornom gotičkom obliku iz 15/16.st. sa sačuvanim strijelnicama na vrhu. Ispred crkve nalazi se kripta u kojoj je pokopana prva hrvatska primadona Sidonija Rubido Erdody.

 • adresa: Trg Sidonije Rubido Erdody 12
 • kontakt: 048 855 029

Kapela svetog Franje Ksaverskog sagrađena 1771, zaštitnica vinograda protiv tuče. Spada među rijetke građevine centralnog tipa slađom kružnog tlocrta. Svetište je odvojeno od lađe masivnim slavolukom.

 • adresa: Dropkovec
 • kontakt: 048 855 029

Dvorac Sidonije Rubido Erdody spominje se 1731. godine kao ‘castellum’ sa četiri kule; sjeverna kula ima osobito povijesno značenje jer se priča da je upravo u njoj Sidonija Erdödy-Rubido otpjevala po prvi puta hrvatsku himnu Lijepa naša domovina.

 • adresa: Križevačka ulica bb
 • kontakt: 048 855 300

Stari Grad Mali Kalnik: Posjed Mali Kalnik prvi puta se spominje 1240. g. dok se utvrda Mali Kalnik spominje 1334. god. Grad je napušten od 17 st. Utvrda se prostire u smjeru istok-zapad, s južne strane prolazi se kroz nekadašnja glavna vrata.

 • adresa: iznad naselja Deklešanec
 • kontakt: 048 855 021

Etno park Kostanjevec Riječki: unutar Etno parka nalazi se etno kuća, stari hrastov drveni štagalj , starinska krušna peć, plugovi, brane i sva ostala oruđa koja prikazuju stari način teškog seljačkog i težačkog života.

 • adresa: Kostanjevec Riječki
 • kontakt: 048 855 021

Planinarska staza Mali Kalnik

 • adresa: Planinarsko društvo Kalnik
 • kontakt: 048 855 021

Paragliding klub Feniks

 • adresa: Trg S.R.Erdody 3, Gornja Rijeka
 • kontakt: 098 378 530, Zlatar Božo
 • web: www.feniks.hr
 • Uzletište na Malom Kalniku namijenjeno je za školovanje budućih pilota parajedrilica. Kategorija uzletišta je A1 što znači da je sigurno za polijetanje i slijetanje.

Školska sportska dvorana i igralište OŠ S.R.Erdody

 • adresa: Jablanova 1, Gornja Rijeka
 • kontakt: 048 855 002

Šljivarski ćošek mjesto je održavanja malonogometnih turnira, sportskih i vatrogasnih druženja, šljivarijada.

 • adresa: Dropkovec, uz državnu cestu Križevci-Sudovec (D22)

Kalnik

Kalnik

Općina Kalnik u kojoj živi oko 2000 stanovnika smještena je na padinama gorja Kalnik i prostire se na 25 km2. Kalnička gora proglašena je zaštićenim krajolikom prirode, a Mali Kalnik posebnim botaničkim rezervatom. Najviši vrh Kalnika, Vranilac visok je 643 metra. Na Kalniku se nalaze najznačajniji srednjovjekovni spomenici ovog dijela Hrvatske: srednjovjekovna utvrda Stari grad Kalnik, gotička župna crkva sv.Brcka u selu Kalnik i kameno gotička crkva Sv. Andrije u Kamešnici, naselju podno Kalnika.

Glavno obilježje Kalničkog kraja je upravo prepoznatljiv stjenovit greben na čijem se istočnom dijelu nalaze ruševine Starog grada na Kalniku. Strma i gola stijena glavnog grebena čini prirodni zid između sjeverne šumovite i nenaseljene strane te južne strane kojom dominiraju pitomi brežuljci posuti vinogradima i klijetima. Kalnik je zavičaj netaknute prirode, nezagađenog zraka, tišine i spokoja, bezbrojnih planinarskih putova, prirodnih izvora planinske vode, stršećih vrhova, rascvjetanih livada i mnogobrojnih potočića koji presijecaju obližnja brda. Na svakom se koraku kalničkog prigorja nalaze zanimljivosti za mlade i stare kako za izletnike, planinare, alpiniste, bicikliste tako i za sve putne namjernike.

Kalnik je već godinama domaćin nekoliko poznatih manifestacija:

Vuzem na Kalnik: jedinstvena tradicija izgradnje i paljenja velikih krijesova, visine do 25 metara (uskrs).

Kalničke uncutarije: tradicionalna manifestacija koja okuplja veliki broj ljudi uoči Praznika rada, 1. svibnja. Mozaičnog programa (sportski događaji, pučke igre, kulturno umjetnički program, izložbe itd)

Martinje na Kalniku: tradicionalno krštenje mošta po regulama Križevačkih štatuta

Biblijski vrt mira u kojem se nalaze 33 hrastove skulpture Biblijskih svetaca iz Starog i Novog zavjeta.

 • lokacija: smješten pokraj Osnovne škole Kalnik

Poučna staza na Kalniku obilazi najljepše dijelove kalničke prirode, prikazuje brojne endemske i rijetke vrste biljaka, ostatke srednjovjekovne crkve sv. Martina sa zavjetnim kamenom, arheološki lokalitet iz brončanog doba i dr.

Planinarska staza «Sedam zuba» prolazi stjenovitim vrhovima Kalnika od Starog grada Velikog Kalnika do najvišeg kalničkog vrha Vranilca.

Planinarska staza «Kalnička greda» prolazi duž vrhova Kalničke grede, završava kod Starog grada Veliki Kalnik, dobro označena.

 • lokacija: počinje kod usjeka Vratno u Kamešnici

Stari grad Veliki Kalnik kompleks ostataka utvrde iz 13 st. izgrađena na impozantnom stjenovitom masivu, poznata po legendi o Kalničkim šljivarima.

 • adresa: Starogradska ulica, Kalnik

Crkva Sv. Brcka u kojoj se nalaze očuvane freske iz 14 i 16 stoljeća, uz crkvu se nalazi monumentalni zvonik – kula.

 • adresa: Trg Stjepana Radića, Kalnik
 • kontakt: Župni ured:048 857 080

Kapela Sv. Andrije najočuvanija gotička građevina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Potječe iz 13. stoljeća

 • adresa: Kamešnica

Ostaci crkve Sv. Martina ostaci nekadašnje srednjovjekovne župne crkve, sa zavjetnim kamenom Obeliskom.

 • lokacija: Igrišće, nalazi se na Poučnoj stazi

Planinarski dom Kalnik nalazi se u neposrednoj blizini Starog grada i utvrde Veliki Kalnik, od planinarskog doma vode sve planinarske staze, kao i poučna staza. Ponuda je isključivo domaća hrana i specijaliteti kraja. Planinarski dom ima salu za sastanke do 50 ljud.

 • adresa: Starogradska 64
 • kontakt: 048 857 091, Siniša Delić

Biciklistička staza Križevci – Kalnik

 • Staza vodi dijelom po manje prometnoj lokalnoj cesti, a dijelom kroz šumske staze i poljske putove kroz prekrasni potkalnički krajolik

Spomen dom

 • adresa: Kalnik, Trg S. Radića 5
 • kontakt: 099 213 8501, Kruno Đurec
 • Spomen dom na Kalniku ima dvije sale za sastanke (manja za 30, veća do 500 ljudi). Obje sale imaju pristup za osobe s posebnim potrebama, ozvučenje i klimatizaciju.

Sveti Ivan Žabno

Sveti Ivan Zabno

Općina Sveti Ivan Žabno prostire se na 106,60 km2 sa oko 6000 stanovnika. Nalazi se na križanju putova Zagreb-Bjelovar i Križevci-Bjelovar. Po važnosti i po veličini, najveća je općina u križevačkoj regiji. Odlikuje se zanimljivim prirodnim krajolicima, znamenitim sakralnim objektima, kulturnim događanjima i dodatnim sadržajima na obiteljskim gospodarstvima.

Arheološko nalazište na mjestu današnjeg naselja Brezovljani predstavlja jedno od najbogatijih nalazišta sopotske kulture (2800-2500 g.p.n.e.). Svake godine na Dan Općine 24. lipnja održava se manifestacija pod nazivom „Svetoivanjski dani“ s bogatim programom.

Svetoivanjski dani: tradicionalna manifestacija u kojoj sudjeluju brojna kulturno-umjetnička društva, sportska događanja (24.lipnja)

Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja vrijedan spomenik kraja iz davne 1334. godine. Nekoliko puta obnavljana, a današnji izgled potiče iz kraja 19. stoljeća.

 • adresa: Sveti Ivan Žabno

Etno zbirka zbirka sa više od 600 predmeta koji govore o načinu života od pred više od 150 godina.

 • adresa: Sv. Ivan Žabno
 • kontakt: 048 211 010 (Općina Sv. I. Žabno), 048 851 055

Obiteljsko gospodarstvo Hajduković nalazi se u šumovitom kraju, biciklističke staze i staze za vožnju kočijom. Domaći specijaliteti.

 • adresa: Krčevine bb, Sv. Ivan Žabno
 • kontakt: 091 525 8881, Franjo Hajduković

Obiteljsko izletište Novak

Obiteljsko gospodarstvo Cili – nudi smještaj, teniski, odbojkaški, košarkaški teren, viseća kuglana. 

Sveti Petar Orehovec

Sv. Petar Orehovec

Općina Sveti Petar Orehovec smještena je na središnjem području padina Kalničkog prigorja na površini 92,53 km kvadratnih gdje živi oko 5000 stanovnika. Naselje Sveti Petar Orehovec ima oko tristotinjak stanovnika i jedno je od najmanjih općinskih središta u Hrvatskoj.

Pretežito poljoprivredni kraj i izoliranost, doprinijeli su očuvanosti prirode i većeg broja autohtonih klijeti i starih kuća građenih tradicionalnim načinom. Budućnost žitelja ovog kraja u neraskidivoj je vezi tradicije i običaja te upotrebe suvremene tehnologije u razvoju poljoprivrede, obrtništva i turizma. Na području Sv. Petra Orehovca nalaze se i vrijedni arheološki nalazi i sakralni objekti, kao što su župna crkva sv. Petra u Sv.Petru Orehovcu i župna crkva sv. Mihovila u Miholcu, koji ovaj kraj čine zanimljivom destinacijom. Očuvane stare kuće i klijeti, sakralne građevine i ljepota prirode koja pruža toliko željeni mir i čisti zrak dovoljan su razlog za posjet ovome kraju.

Dani hmelja u Gregurovcu: manifestacija na kojoj se predstavljaju stara zanimanja i obrti, berba hmelja.

Datum održavanja: vikend sredinom kolovoza

Obreške klijeti: etnološki lokalitet starinskih drvenih vinogradarskih klijeti.

 • lokacija: Obrež – brijeg na hrptu između sela Vukovec i Vojnovec (na cesti Križevci – Gornje Rijeka)

Župna crkva Sv. Petra: kasnobarokna kamena građevina s masovnim zvonikom koji je vidljiv gotovo iz svakog dijela Kalničkog prigorja

 • adresa: Sveti Petar Orehovec 127
 • kontakt: 048 856 190

Crkva Sv. Benedikta: novija crkva sagrađena na lokaciji nekadašnje kapele Sv. Benedikta iz 1704. godine.

 • adresa: Selanec (na cesti između Križevaca i Kalnika)
Na vrh