Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2069″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_zigzag css=”.vc_custom_1524582983030{margin-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]Grad Križevci nalazi se u jugozapadnom dijelu Koprivničko-križevačke županije, 57 km sjeverno od Zagreba na križanju prometnica koje povezuju Zagreb, Koprivnicu, Bjelovar i Varaždin. Jedna od asocijacija na ime grada, slučajno ili namjerno, upućuje nas na križanje putova, pa je tako na ovom području još od antike i srednjeg vijeka bilo križište prometnih pravaca.

Brojni sačuvani kulturno-povijesni spomenici govore o kontinuiranom životu od 12. stoljeća. Od 1225. sjedište županije, a od 1252. slobodni kraljevski grad u kojem su održavani hrvatski državni sabori. U srednjem vijeku grad je bio utvrđeni kaštel i značajno središte cehova s velikim sajmištem. 1860. godine otvara se Gospodarsko i šumarsko učilište, a nešto kasnije grad postaje poznato središte obrazovanja poljoprivrednih stručnjaka.

Danas su Križevci poznati kao grad kulture i školstva, povijesti, Križevačkih Štatuta, Velikog križevačkog Spravišča i Sv. Marka Križevčanina.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Znameniti građani
Znameniti građani
Gornja Rijeka
Okolica
Povijest Križevaca
Povijest
Križevački trgovi
Adresar
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Na vrh