Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predstavljanje knjige “Utvrda Novi Zrin na Muri”

Događaj je završio

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije HAZU Križevci, Povijesno društvo Križevci i Izdavačka kuća Meridijani, pozivaju Vas na predstavljanje knjige
UTVRDA NOVI ZRIN NA MURI (D. Feletar, P. Feletar, G. Hausner, L. Négyesi, J. Padányi, H. Petrić).

Predstavljači: Dr. sc. Ivan PEKLIĆ, moderator
Akademik Franjo TOMIĆ, HAZU
Doc. dr. sc. Petar FELETAR, autor
Akademik Dragutin FELETAR, autor
Prof. dr. sc. Hrvoje PETRIĆ, autor
Glazbeni program: Glazbena škola Alberta Štrige, Križevci

Dvorana Gradske knjižnice »Franjo Marković« u Križevcima,Florijanski trg 14, u srijedu 27. travnja 2022. godine u 18 sati.

Na Muri kod Legrada danas nema kamena na kamenu od slavne Zrinske utvrde NOVI ZRIN, koja je tu opstojala od 1660. do 1664. godine. Ova velebna utvrda imala je povijesno značenje u vojno-strateškim i političkim odnosima u ovom dijelu Europe u 17. stoljeću. Upravo kroz epopeju Novoga Zrina i karizmu Zrinskih zrcalilo se ozračje novih odnosa unutar Habsburške monarhije, ali i najava konačnog oslobađanja naroda jugoistočne Europe od osmanske okupacije. Novi Zrin odigrao je povijesnu ulogu novoga Sigeta, žrtvovan je poradi obrane Austrije od osmanske sile, ali je istovremeno postao simbolom borbe hrvatskog i ugarskog naroda za slobodu i samosvojnost. Ovu obimnu monografiju zajednički su izdali Zrinska garda u Čakovcu, Zmajski stol Družbe u Čakovcu, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Zavod za znanstveno-istraživački rad HAZU u Križevcima i Izdavačka kuća Meridijani. Urednik je akademik Dragutin Feletar, a recenzenti Željko Holjevac i Milan Kruhek.

Na vrh