Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Predavanje: “Vještice – mit ili stvarnost?”

Događaj je završio

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci poziva na predavanje za javnost Vještice – stvarnost ili mit? koje će održati arheologinja i povjesničarka Silvija Križan, prof.  u utorak 23. svibnja 2023. s početkom u 19:00 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

Od paleolitičkih božica, preko antičkih čarobnica do srednjovjekovnih vještica i inkvizicijskih postupaka, uz nekoliko vještičjih recepata i savjeta za zaštitu od uroka te kroz primjere povijesnih vještica, predavanje će objediniti znanja iz povijesti, arheologije, antropologije, etnologije, sociologije te lokalne usmene predaje, u nastojanju da rasvijetli fenomen ženskih moći i snage magije svih vanserijskih osobnosti, ali i nas, običnih ljudi.

Križevčanka Magda Herucina motiv je gradskog murala, poglavlje u velikoj knjizi Magija, a svoj će prostor dobiti u Silvijinom predavanju.

Silvija Križan, predavačica je po struci, arheologinja i povjesničarka, i dugi niz godina profesorica povijesti u srednjoj školi. U središtu njena interesa oduvijek su različiti segmenti svakodnevnog života ljudi u prošlosti i razumijevanje činjenica po čemu smo mi danas s njima slični, a po čemu različiti.

 

Na vrh