Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježavanje kampanje: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

Događaj je završio

Sedmu godinu za redom Hrvatska sudjeluje u svjetskoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution 2019. Kampanja je tijekom godina prerasla u pokret, a akcije se provode u preko 200 zemalja u svijetu.

Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.
Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.
Kampanja Milijarda ustaje i ove 2019.g. organizira se u brojnim gradovima u Hrvatskoj, a kojima se pridružuju i Križevci.

četvrtak, 14.veljače, 2019.g, Strossmayerov trg, Križevci u vremenu od 12.30 sati
Organizatori akcije svojim će govorima upoznati građane sa važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvati sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Tijekom akcije također će se čitati svjedočanstva žena koje su preživjele neki od oblika nasilja u zdravstvenim ustanovama, a o kojima su žene progovorile tijekom akcije #prekinimošutnju. Na kraju svi se mogu pridružiti plesu “Break the chain” u izvođenju Križevačkih mažoretkinja i plesne grupe Gimanazije I.Z.Dijankovečkoga Križevci.

U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjeluju Križevačke mažoretkinje, Udruga osoba s invaliditetom Križevci, Udruga “HERA” Križevci, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije, Gimnazija I.Z.Dijankovečkoga Križevci.

Ovim putem pozivamo Vas da svojim prisustvom podržite akciju.

Srdačan pozdrav.
Predsjednica udruge
Marina Švagelj Jažić

Na vrh