Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Noć muzeja 2022. u Gradskom muzeju Križevci

Događaj je završio

NOĆ MUZEJA 2022.
Gradski muzej Križevci
petak, 28.1.2022.
10 – 13 sati
+ Stalni postav Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2
+ Izložba „Zvonimir Balog“, Trg Antuna Nemčića 6/1
+ Dvije online premijere Vodstva kroz izložbe 28.1.2022. u 18 sati na You Tube kanalu Gradskog muzeja Križevci
Gradski muzej Križevci svojim programom uključio se u obilježavanje tradicionalne Noći muzeja. Zbog pandemije dio programa održati će se virtualno, a ove godine posjetitelji će moći u vremenu od 10– 13 sat obići stalni postav Gradskog muzeja Križevci u Ulici Tome Sermagea 2, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera te uz ograničeni broj posjetitelja. Posjetitelji će moći razgledati Arheološku zbirku, Zbirku starog oružja, Kulturno-povijesnu zbirku, Etnografsku zbirku, Sakralnu zbirku te Cehovsku zbirku i sobu posvećenu znamenitim Križevčanima.
U vremenu od 10 – 13 sati u prostorima Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/I, posljednji dan će se moći razgledati izložba Zvonimir Balog kustosa Marijana Špoljara, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i ograničen broj posjetitelja u zatvorenim prostorima. Postav izložbe se proteže kroz četiri izlagačke prostorije Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, a posjetitelji će moći uživati u djeliću slikarskog opusa umjetnika od nacionalnog značaja Zvonimira Baloga.
+ DVIJE ONLINE PREMIJERE VODSTVA KROZ IZLOŽBE
produkcija: Gradski muzej Križevci
28.1.2022. u 18 sati
+ VODSTVO KROZ IZLOŽBU „STJEPAN SZEVER(IN)“, dr.sc. ZDENKO BALOG
+ VODSTVO KROZ IZLOŽBU „DVIJE PERIFERIJE“, BOJAN KRIŠTOFIĆ I TANJA ŠPOLJAR
VIŠE O IZLOŽBAMA
+ VODSTVO KROZ IZLOŽBU „STJEPAN SZEVER(IN)“, dr.sc. ZDENKO BALOG
kamera: Tea Hatadi, montaža: Tea Hatadi i Igor Juran
IZLOŽBA
KRIŽEVAČKI KIPAR STJEPAN SZEVER(IN) – NAJZNAČAJNIJI PREDSTAVNIK POKRAJINSKOG BAROKA U SJEVERNOJ HRVATSKOJ
Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci
22. 7. – 4. 9. 2021.
AUTOR I KUSTOS IZLOŽBE dr. sc. Zdenko Balog
STRUČNE SURADNICE
Jasmina Fučkan, viša kustosica, voditeljica Zbirke bjelokosti i Zbirke kiparstva, Muzej za umjetnost i obrt
Tea Hatadi, kustosica, voditeljica Umjetničke zbirke i Sakralne zbirke, Gradski muzej Križevci
Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica, povjesničarka umjetnosti, Muzej grada Koprivnice
Jasminka Podgorski, viši restaurator, radionica za slike i skulpture, Muzej za umjetnost i obrt
Velikim dijelom 18. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj jedan je od najraširenijih i najproduktivnijih izražajnih fenomena, pokrajinsko pučko barokno kiparstvo. Kako mu i sami naziv kaže, radi se o djelovanju priučenih nadarenih drvodjelja bez formalnog umjetničkog školovanja, koji počinju djelovati negdje od početka 18. stoljeća, da bi ih koncem istog stoljeća pomalo zamijenio uvoz konfekcijskog crkvenog namještaja, dopadljivijeg, ali bez individualnih crta. Mnoštvo autora, talentiranih i vještih, zadovoljava potrebe tržišta, nakon Velikog oslobodilačkog rata i Karlovačkog mira. Odjednom, potrebe za produkcijom su porasle: svaka crkva i kapelica žudila je za novim inventarom, koji je bio u lošem stanju jer su tijekom prethodnih stoljeća bili drugi prioriteti. Samo se redovničke kiparske škole i narudžbe mogu mjeriti s velikom produkcijom pokrajinskih kipara. Osim redovničkih radionica, samo su jaki urbani centri, poput Zagreba ili Varaždina, imali snage i sredstava školovati vlastite kiparske grupe, odnosno uvoziti kipare sa srednjoeuropskog tržišta.
(dr. sc. Zdenko Balog)
Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Gradu Križevcima i Koprivničko – križevačkoj županiji koji su pružili potporu za realizaciju Programa Gradskog muzeja Križevci, Zahvaljujemo Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i Ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije na posuđenim eksponatima i na suradnji. Zahvaljujemo Muzeju grada Koprivnice na suradnji. Zahvaljujemo Grawe Hrvatska d.d.
+ VODSTVO KROZ IZLOŽBU „DVIJE PERIFERIJE“, BOJAN KRIŠTOFIĆ I TANJA ŠPOLJAR
kamera: Tea Hatadi, montaža: Tea Hatadi i Igor Juran
IZLOŽBA
Atelieri Koprivnica i Atelijeri Žitnjak
DVIJE PERIFERIJE
LIKOVNA GALERIJA GRADSKOG MUZEJA KRIŽEVCI
6. – 17. srpnja 2021.
Križevačko likovno ljeto “Gosti u gradu”
Organizator: Gradski muzej Križevci u suradnji s Atelijerima Žitnjak i Atelierima Koprivnica
Umjetnici:
Atelijeri Žitnjak
Alem Korkut, Boris Cvjetanović, Hrvoje Mitrov, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Vesna Pokas, Ivana Jelavić, Vlasta Žanić, Boris Greiner, Predrag Pavić, Neven Bilić, Iva Kordić, Nives Sertić.
Atelieri Koprivnica
Iva Bolfek, Izabela Čuni, Dražen Eisenbeisser, Antonio Grgić, Ivan Gundić, Zvonimir Haramija, Ivan Ivanović, Bojan Koštić, Teodora Lukavski, Darko Markić, Željko Mucko, Tomislav Sertić, Gordana Špoljar Andrašić i Sunčanica Tuk.
Kustosi izložbe: Bojan Krištofić i Tanja Špoljar
Zajednička izložba Dvije periferije u Gradskom muzeju Križevci, dvije prijateljske, moglo bi se reći ⸻ zbog značajnih bliskosti i intuitivnih usporednosti ⸻ i sestrinske umjetničke organizacije i udruge, zagrebačke Atelijere Žitnjak i Ateliere Koprivnica, po prvi put, „na pola puta“, spaja na skupnom izložbenom projektu, nakon sad već mnogobrojnih individualnih suradnji njihovih članica i članova tijekom zadnjih nekoliko godina. Namjera izložbe nije toliko da interpretira i problematizira koliko da upravo okuplja, ne samo članove/ice dvaju kolektiva, nego i sve prijatelje/ice suvremene umjetnosti koji njihove pozicije i svjetonazore osjećaju bliskima, također svojima. Zbog toga je postavu pristupljeno prema načelu potpune izlagačke ravnopravnosti, dok je svrha ovog teksta da čitatelje/ice i posjetitelje/ice Gradskog muzeja Križevci prvenstveno informira o dosadašnjem djelovanju kolektiva i senzibilizira ih za njihova stvaralačka i životna shvaćanja, u kojima pojam periferije posjeduje središnje i, važno je isticati, pozitivne i progresivne konotacije, i karakteristike.
Iz teksta Bojana Krištofića i Tanje Špoljar
Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.
Zahvaljujemo svim ustanovama i pojedincima koji sudjeluju i koji su pomogli u realizaciji projekata i programa.
Izvor: Gradski muzej Križevci
Na vrh