Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Nastup KUD-a “Žumberčani”

Događaj je završio

U nedjelju, 25. rujna 2022. godine u Križevcima će se predstaviti Kulturno umjetničko društvo “Žumberčani” iz Zagreba.

Sudjelovat će na svečanoj liturgiji u 10 sati u križevačkoj katedrali koju će predvoditi vladika Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije, a nakon koje će se predstaviti polusatnim programom.

Kako je Žumberačko gorje hrvatska prijestolnica grkokatolika, a uz njih ujedno žive i rimokatolici, predstavit će se u nošnjama koje koriste pripadnici oba katolička obreda – i rimokatolici i grkokatolici.

Kulturno umjetničko društvo „Žumberčani“ Zagreb osnovano je 1965. godine pod nazivom Kulturno prosvjetno društvo Žumberak sa sjedištem u Zagrebu u Đorđićevoj 24. Cilj Društva je bio okupljanje Žumberčana i čuvanje tradicijski i drugih običaja. U tu svrhu 1989. g. osnovan je ženski folklorni zbor kao i druge sekcije.

Pod današnjim nazivom registrirano je 2000. godine. Mješoviti folklorni zbor njeguje pjesme i običaje svoga kraja, ali i drugih krajeva lijepe naše.

Kontinuirano je prisutan na kulturnoj sceni Zagreba i šire. Broji pedesetak članova, a od toga četrdeset aktivnih. Godišnje je odrađivao oko dvadeset nastupa, a ovih godina zbog korone oko desetak.

25 godina je umjetnički voditelj bio maestro Božidar Ugrina. Zamijenio ga je Martin Mužak, a sad ga vodi Marija Bilandžić, mag. mus..

Foto: arhiva KUD-a “Žumberčani”

Na vrh