Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH GLAZBENIKA SONUS op.6

Događaj je završio

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op.6 održat će se od 13. do 21. ožujka 2021. godine u prostorima Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Discipline zastupljene na ovogodišnjem izdanju Natjecanja su udaraljke, violina, solfeggio, klavir i tambure.

Na završnom koncertu Natjecanja posebno primijećeni natjecatelji izvodit će skladbe hrvatskih skladatelja.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus manifestacija je koja se održava svake godine sa sudionicima s područja cijele države i regije, te uglednim hrvatskim i, od 2017.godine, stranim glazbenim pedagozima kao članovima Ocjenjivačkoga suda. Suorganizator natjecanja i domaćin petu godinu za redom je Glazbena škola Alberta Štrige Križevci. Mjesto je to na koje se natjecatelji i njihovi mentori rado vraćaju i koje je izvrsna pozornica glazbenih ideja, emocija, glazbene budućnosti i novih ideja. Ovo je natjecanje specifično po tome što svaki natjecatelj osim brojčane dobiva i opisnu ocjenu koju organizator šalje nastavniku/mentoru. Opisna je ocjena konkretna pohvala ili primjedba i možda pokoji naputak objektivnog i dobronamjernog slušatelja, a sve u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora i odgoju mladih glazbenika.

Još jedna specifičnost natjecanje je to što je ono prvo natjecanje u Republici Hrvatskoj koje je u disciplini udaraljke imalo kategorije koje obuhvaćaju osnovnoškolski uzrast. Discipline klavir, solfeggio i udaraljke zastupljene su svake godine dok se ostale instrumentalne discipline izmjenjuju bienalno.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus od 2018. godine uvršteno je u program gradskih manifestacija grada Križevaca čime je Grad Križevci postao ponosni pokrovitelj Natjecanja.

Natjecanje mladih glazbenika Sonus op.1 održano je u veljači 2015. godine u disciplinama gitara, klavir, solfeggio i tambure, 2016. godine održano je Sonus op.2 natjecanje u disciplinama harmonika, klavir, solfeggio, udaraljke i violina. Natjecanje raste iz godine u godinu tako da Sonus op.3 natjecanje dobiva prefiks međunarodnog, a zastupljene discipline bile su flauta, klavir, solfeggio, tambure i udaraljke. Discipline zastupljene na četvrtom izdanju Natjecanja 2018. godine bile su harmonika, klavir, solfeggio, udaraljke i violina. Sonus op.4 natjecanje donijelo je i neke novine u kategorijama pa smo tako u instrumentalnim disciplinama dodali još jednu, šestu, kategoriju za natjecatelje od 17 do 25 godina koja, kao i peta kategorija, ima dvije etape. Peto izdanje Natjecanja održavalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. U četiri discipline: klavir, solfeggio, tambure i udaraljke natjecalo se 344 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva što je peto izdanje Natjecanja učinilo najvećim do sada.

Vidimo se na Natjecanju!

Izvor: http://www.glazbenaudrugaopus.hr/natjecanje-mladih-glazbenika-sonus

Na vrh