Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Međunarodni dan muzeja 2021 – Budućnost muzeja: Oporavak i ponovno osmišljavanje

Događaj je završio

Međunarodni dan muzeja 2021 – Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje

Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji započinju u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja, koji se održava vikendom najbližem datumu manifestacije.

Gradski muzej Križevci, kao i svake godine, 18. svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja svojim programom, a program i ulaz u Likovnu galeriju i Gradski muzej Križevci je BESPLATAN.

9:00 ONLINE PREMIJERA 
https://youtu.be/UsBRqMjonnE

120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima: vodstvo kroz izložbu

Izložba “120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima” Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci 22. 4. 2021. – 22. 5. 2021. Ove godine obilježava se 120 godina od kada je u okviru Višeg gospodarskog učilišta osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski bakteriološki zavod u Križevcima, danas Veterinarski zavod u Križevcima, kao prva ustanova takve vrste u jugoistočnoj Europi. Kroz svoju bogatu prošlost u ovoj su ustanovi stasali ili radili neki od najznamenitijih hrvatskih veterinara, brojni sveučilišni profesori i akademici. Izvorno mali dijagnostički zavod postao je između Prvoga i Drugoga svjetskog rata važna proizvodna ustanova za stočna cjepiva, a nakon Drugoga svjetskog rata jedno od prvih mjesta gdje se suzbijala neplodnost goveda i provodilo umjetno osjemenjivanje stoke. Danas je Veterinarski zavod u Križevcima dio Hrvatskog veterinarskog instituta, i jedan od pet takvih zavoda u Hrvatskoj. Gradski muzej Križevci i Veterinarski zavod u Križevcima zajednički su organizirali izložbu “120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima” koja će biti otvorena od 22. travnja 2021. Na izložbi je prikazana povijest Veterinarskog zavoda, njegovi ravnatelji, te sadašnje aktivnosti zavoda.

Autori izložbe su Ozren Blagec, dipl. pov., akademik Željko Cvetnić, Tea Hatadi, prof. i dr. sc. Ana Končurat. Tekstove za izložbu i katalog pripremili su autori: Ozren Blagec, dipl. pov., akademik Željko Cvetnić, dr. sc. Ana Končurat, dr. sc. Darko Majnarić, Damir Pavliček, mag. chem. i dr. sc. Tomislav Sukalić.

Izložba i katalog realizirani su u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Veterinarskog zavoda u Križevcima uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.
Vodstvo kroz postav izložbe: viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec i dr. sc. Ana Končurat, Veterinarski zavod u Križevcima; Kamera: Tea Hatad; Montaža: Igor Juran; Produkcija: Gradski muzej Križevci, 2021.

 

9:30 ONLINE PREMIJERA
https://youtu.be/S4lBIv07ZVI
Osvrt na kasnobrončanodobno nalazište Kalnik – Igrišče 

Video ukratko predstavlja kasnobrončanodobno nalazište Kalnik – Igrišče. Na ovom lokalitetu istražen je, u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Arheološkog zavoda Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, u razdoblju od 1988. – 1990. g., dio naselja starije faze kulture polja sa žarama (14. – 11. st. pr. Kr.) s ognjištima i kalupima za lijevanje koji upućuju na proizvodnju manjih svakodnevnih predmeta, odnosno navode na zaključak o razvijenoj metalurškoj djelatnosti. Nastavkom istraživanja koje je uslijedio 2006. g. na poticaj Instituta za arheologiju utvrđeno je postojanje naselja i mlađe faze kulture polja sa žarama (11. – 8. st pr. Kr.). Istražena je opožarena kasnobrončanodobna kuća, kao i metalurška ljevačka radionica koja je postojala i u ovome dijelu naselja. U Gradskom muzeju Križevci u tijeku je obrada lončarije s novijih istraživanja koju Institut za arheologiju provodi i u sklopu projekta Tehnološke značajke i kulturne prakse u prapovijesnim lončarskim tradicijama na području Hrvatske – prePOT (HRZZ-UIP-2020-02-3637).

Vodstvo kroz stalni postav: muzejska savjetnica Gradskog muzeja Križevci mr. sc. Lana Okroša Rožić; Obradu građe ispred Instituta za arheologiju vrše: dr. sc. Snježana Vrdoljak, dr. sc. Andreja Kudelić i diplomantica Mia Marijan; Kamera: Tea Hatadi; Montaža: Igor Juran; Produkcija: Gradski muzej Križevci, 2021.

 

10:00 – 20:00 IZLOŽBA U LIKOVNOJ GALERIJI
http://www.gradski-muzej-krizevci.hr/?p=2915
Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci: 120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima

 

10:00 – 18:00 STALNI POSTAV GRADSKOG MUZEJA KRIŽEVCI
ULAZ BESPLATAN!

 

10:30 – 11:30 GLAZBENI PROGRAM DOBRODOŠLICE U ATRIJU LIKOVNE GALERIJE
Doris Karamatić: Relaxing Harp – filmski soundtrack

U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci harfistica Doris Karamatić za sve posjetitelje Međunarodnog dana muzeja pripremila program pod nazivom Relaxing Harp – filmski soundtrack,  a kako i u samom nazivu stoji, moći ćete uživati u glazbi najpoznatijih tema iz filmova poput Flashdance, Kosa, Mambo Kings, Shrek, Schindlers list, 007.. Sve to uz opuštajuće zvukove harfe.

Svoje glazbeno putovanje Doris Karamatić započela je u glazbenoj školi „Josip Hatze“ u Splitu, maturirala harfu u klasi prof. B. Janjanin te diplomirala 1996 g. na Glazbenoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. M. Mlinar. Znanja iz jazza i improvizacije usavršava u Beču u klasi prof. M. Stadler. Od 2000.g. je stalna članica orkestra GK „KOMEDIJA“.
Kako harfu vidi instrumentom koji može dati puno više od tipičnog anđeoskog zvuka, svoj repertoar širi u rasponu klasike preko jazza do rocka i heavy metala. Surađuje s mnogim glazbenicima u Hrvatskoj i Europi: Maxim Mrvica, Ana Rucner, Psihomodo Pop, Bambi Molesters, Terry Lee Hale, Tim Story, Joachim Roedelius, Danijela Martinović, Renata Sabljak ,Nina Kraljić, Marko Tolja, Saša Lozar…
Godine 2008. osniva band D STRINGS TRIO koji izvodi instrumentalne obrade rock i heavy metal klasika, 2010. pokreće autorski projekt STAND DOWN HARP (glazbeni stand up na engleskom jeziku), 2011. svojim nastupima dodaje i LASERSKU harfu, 2013. pokreće projekt GLAZBA SUSREĆE RIJEČI (temarske večeri glazbe i poezije) u GK Gavella, te 2017. izvodi prvi hrvatski glazbeni stand up ME, MYSELF & HARP. U suradnji s Glazbenom mladeži pokreće i edukativni projekt HARFA, TI I JA.
2020.g. pokreće svoj YouTube kanal RELAXING HARP, a 7. 5. 2020. u suradnji sa Zabavnim radiom svira na otvorenom prvi dozvoljeni koncert s publikom. Te iste godine postaje i prva harfistica u Europi koja je održala koncert na planini.
2021 g. upisuje doktorat iz Muzikoterapije, osvaja srebrnu medalju na međunarodnom PRAH-A HARP festivalu, te polaganjem audicije postaje članicom najvećeg svjetskog streaming servisa Live Sessions i održava gotovo svakodnevno koncerte iz svoje „dnevne sobe“.

Na vrh