Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba: “Ženski svijet” Jelene Bračun i Ide Loher

Događaj je završio

Izložba

ŽENSKI SVIJET

Ida Loher i Jelena Bračun

15. – 27. 3. 2023.

Otvorenje izložbe 15. ožujka 2023. godine u 18 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci

Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka 2023.

Iz predgovora:

ŠTO ŽENU ŽENOM ČINI?

Dvije umjetnice, dvije generacije, dvije teme koje se međusobno isprepliću, nadopunjuju, pa u jednom dijelu spajaju u jednu. Obje umjetnice propituju ženu, polazeći od sebe, svojih potreba, odgovornosti, problema, utrke s vremenom u vremenima kada vremena uvijek nedostaje, u vremenu kada nedostaje tišine za misao, prostora za privatan prostor, u vremenu u kojem nemamo vremena biti mi. Kada žena više igra ulogu žene, nego što žena stigne biti. Na trenutak, ali samo mali trenutak, u životne prostore vraćamo se „prognani“ pandemijom pa zakoračimo u tišinu gdje sve vrvi od buke koju ponovo želimo čuti. Učahureni u tišini neizvjesnosti, prebiremo po aktivnim danima i tražimo sigurnost u trenucima koje smo voljeli (ili volimo). Tražimo podršku, tražimo oslonac, pokušavamo pobjeći iz nepoznate, tihe samoće, s nekim kome vjerujemo, u nešto što nam je poznato. Obje umjetnice, iako polazeći od sebe, nastavljaju potragu uz pomoć svojih prijateljica i kolegica za temeljnim pa onda i sekundarnim „atomima“ koji čine ženu.

Na izložbama „Ženske stvari“ (Bračun, Loher, Bosnar) u Galeriji Karas u Zagrebu 2021. i u galeriji Saveza udruga Rojca u Puli u svibnju 2022. (Bračun, Loher) Jelena Bračun predstavila se ciklusom fotomontaža „Prava žena, kriva žena“ kojim vizualno istražuje uloge žena u suvremenom društvu, tematizira ženske teme i žensku umjetnost.(…)

Tea Hatadi, kustosica izložbe

Ida Loher diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je sada i zaposlena. Njen rad obilježen je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja. Osnovala je kazalište Tigar teatar, s Ivom Matijom Bitangom i Leom Vukelićem, u kojem se bavi produkcijom, likovnim oblikovanjem i vođenjem radionica. Istraživanje medija proširuje i umjetničkim izražavanjem kroz fotografiju, video i crteže, koje je izlagala na više izložbi od kojih se ističu najrecentnije, samostalne: 2022. „Ženske stvari“, Dnevni boravak Rojca, Pula (s J. Bračun), 2021. „Ženske stvari“, Galerija Karas, HDLU, Zagreb (s J. Bračun i M. Bosnar), 2020. „Pauza“, Galerija VN, Zagreb, 2017. „Hodanje i (za)stajanje“, Galerijski centar Varaždin. Kroz svoj rad često povezuje umjetničko djelovanje s pedagoškim radom sudjelujući u projektima koji naglašavaju ulogu umjetnosti kao nositelja pozitivne promjene u zajednici.

Jelena Bračun diplomirala je 2005. na Akademiji likovnih umjet­nosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku, nakon čega je 2010. magistrirala video na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljublja­ni s temom „Vrijeme i prostor u fotografiji, filmu i videu“. Imala je desetak samostalnih i više skupnih nacionalnih i međunarod­nih izložbi. U svom umjetničkom radu bavila se grafikom, ek­sperimentalnim videom i animacijom. Trenutno joj je glavna umjetnička preokupacija fotografija. Suosnivačica je Udruge za promicanje vizualne kulture OPA, članica je HDLU-a i vlasnica obrta ART+.

Izložba će se moći razgledati do 27. ožujka 2023. radnim danom od 10:00 do 13.00 i od 17:00 do 19:00 te subotom od 10:00 do 12:00 sati.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Ulaz na izložbu je besplatan.

Na vrh