Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba “Od cehova do Čelika i nakon”

Događaj je završio

Gradski muzej Križevci

Poziva Vas da posjetite izložbu

“Od cehova do Čelika i nakon”

od 18. prosinca 2020. do 1. veljače 2021.

Križevci, Likovna Galerija, Trg Antuna Nemčića 6/1

Izložba „Od cehova do Čelika i nakon“ obuhvaća povijest i povijesnu građu vezanu za obradu željeza u Križevcima od cehovskih udruženja sve do Strojoremonta i “uspona i pada” jednog od najmoćnijeg industrijskog diva svog vremena – Čelik Križevci. Ovom izložbom podsjeća se na šezdeset godina od osnutka Čelika i trideset godina od raspada, pa je ova godina na neki način dupla obljetnica vezana za Čelik. Zahvaljujući donacijama i posudbama sugrađana ova izložba obogaćena je mnogobrojnim predmetima i uspomenama koje opisuju ne tako daleku povijest. Pokretač izložbe je publikacija  „Kako se kalio Čelik“ objavljena povodom dvadesete obljetnice osnutka tvrtke,  koja je i dandanas najbolji svjedok nastanka i razvoja Čelika sve do početka kriznih 1980-ih. Tekstovima na izložbi  je predočena povijest tvrtke, ali što je još važnije i uloga Čelika u društvenom životu Križevaca i njegovih stanovnika. Od brojnih izloženih muzejskih eksponata  svakako vrijedi istaknuti cehovsku zastavu Velikog ceha iz 1859., nedavno restauriranu u Gradskom muzeju Varaždin. Kao dio izložbe predstavljena su djela suvremenih umjetnika koji su se bavili ili se bave temom industrije i radništva, te radovi križevačkih autora “Čelikovaca”.

Organizacija izložbe:

Gradski muzej Križevci

Autorica koncepcije: Tea Hatadi

Kustosi izložbe: Tea Hatadi, Ozren Blagec

Stručni suradnici: Jelka Vukobratović, Sandro Novosel

Umjetnici i izlagači: Darko BavoljakBoris CvjetanovićJulije Csikos SessiaNenad DančuoTomislav GotovacAntonio GrgićMartina GrlićIgor GrubićŽeljko HlebecKristina Kojan Goluža / Robert LučićDragutin RenarićDragutin SokačSaša Živković

Gosti predavači: Branko Franceschi i Alma Trauber
(predavanja su planirana u siječnju 2021. o čemu ćete biti naknadno obaviješteni)

Dizajn: Boris Greiner

Na fotografijama, materijalima i pomoći zahvaljujemo: obitelji Bušić, Mariji i Zdenku Prevariću, Mati Babiću, Ljerki Rösler, Željku Hlebecu, Marjani Janeš-Žulj, Branki Petranović, Ankici Trbus, Martini Krivić Lekić, Zoranu Vitanoviću, Tehnodiv-Servis vl. Davor Popović, Institutu Tomislav Gotovac i svim umjetnicima koji su se odazvali na poziv za izlaganje.

Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2021. u Likovnoj galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/I, od ponedjeljka do petka 10 – 13 i 17 – 19 sati uz prethodnu najavu, subota 10 – 12 sati

Otvorenje izložbe i likovni postav možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

Izložba je sufinancirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Molimo da se pridržavate svih propisanih epidemioloških mjera. U svim zatvorenim i otvorenim prostorima Galerije posjetitelji su dužni nositi zaštitnu masku i održavati razmak od 2 metra. U prostoru Galerije dozvoljeno je najviše 8 posjetitelja. Pri ulazu u Galeriju upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo. Ako imate respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu molimo Vas ostanite kod kuće.

 

Na vrh