Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba: Meko okidanje?

Događaj je završio

Gradski muzej Križevci i Ured za fotografiju (Galerija Spot) pozivaju vas na izložbu:
‘Meko’ okidanje? Pozicije ženske fotografije u Hrvatskoj
12. 3. – 10. 4. 2021.
Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci
Otvorenje izložbe održat će se 12. ožujka u 17 sati.
Postoje li na domaćoj sceni izravni, naglašeni, penetrirajući ženski pogledi koji su u nekom trenutku pomogli i/ili nas potaknuli da izgradimo samosvijest, zahtijevamo promjene koje će se na kraju dogoditi, iako ne nužno na očekivani način?
Broj žena koje su obilježile prvu polovicu 20. stoljeća u području fotografije dosta je mali, i potrebna su dodatna istraživanja da bi se o tom vremenu relevantno zaključilo. Nakon Drugog svjetskog rata situacija se mijenja, ponajprije zahvaljujući osnutku Odjela za fotografiju, formiranog u Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu, ali i intenzivne klupske atmosfere u sklopu koje je velik broj sudionica dobio osnovna znanja i poticaj za daljnji rad. Tako će se od 1950. nadalje, sudeći prema zapisima vezanima uz aktivnosti Fotokluba Zagreb, a koji se nerijetko ističe kao jedan od najaktivnijih promotora razvoja fotografije na nacionalnom planu, ponovno njegovati klasične umjetničke tendencije u izlaganju ovog medija. Za ovu izložbu odabrano je pet autorica koje su na razne načine povezane s djelovanjem Fotokluba Zagreb. Većina njih sudjelovala je u radu kluba, te osobito osnutku Ženske sekcije 1973. godine, nakon čega je uslijedio niz izložbi na kojima su se skupno predstavljale.
Izborom radova Slavke Pavić, Erike Šmider, Danijele Lušin, Ivančice Privore Kurtele i Jadranke Fatur, ukazujemo na teme kojima su se bavile, upoznajemo načine stjecanja znanja i upoznavanja sa klupskim zbivanjima. Zapitat ćemo se postoje li kritički prikazi društva, što su o ženama s kamerom u rukama govorili drugi, i postoji li uopće nešto što možemo okarakterizirati kao “ženski pogled”. Je li način kako su snimale fotografije uistinu “mekan”, ili iza objektiva ne postoje rodne razlike? Uz napomenu, da pridjevom “meko” propitujemo, pa i zahtijevamo promjenu standardnog razmišljanja o ženskim temama (kao što su pejsaž, portret, snimke djece i sl.), suprotstavljajući mu “čvrst” i nadasve relevantan izbor fotografija snimljenih ne samo u privatnosti njihovih domova, nego osobito u javnom prostoru u kojem svaka od umjetnica, na svoj način, djeluje držeći u rukama moćno dokumentarističko i umjetničko “oružje”. Zahvaljujući ovim autoricama, fotografija snažno ulazi u prostor kulture i umjetnosti, interpretirajući sve zakutke ljudskih djelatnosti, pri čemu žene prestaju biti marginalni sudionici, kakvima ih se nerijetko smatralo, te se odmiču od tradicionalnih vrijednosnih hijerarhija. Upravo zbog navedenih promjena, njihovu povijest prestaje se gledati kao nerelevantnu i nepovijesnu.
Autorica koncepcije i postava izložbe je dr. sc. Sandra Križić Roban.
Izložba se može razgledati svaki radni dan od 10 do 13 sati i od 17 do 19 sati, a subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanima zatvoreno. ULAZ BESPLATAN
Izložba i deplijan realizirani su u suradnji Ureda za fotografiju Zagreb, Gradskog muzeja Križevci i Narodnog muzeja Zadar, a sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.
Istaknuta fotografija: Ivančica Privora Kurtela
Molimo da se pridržavate svih epidemioloških mjera. U svim zatvorenim i otvorenim prostorima Galerije posjetitelji su dužni nositi zaštitnu masku i održavati razmak od 2 metra. U prostoru Likovne galerije dozvoljeno je najviše 8 posjetitelja. Pri ulazu u Galeriju upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo. Ako imate respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu molimo Vas ostanite kod kuće.
Na vrh