Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba Gordane Špoljar Andrašić: “Tamna materija”

Događaj je završio

Udruga K.V.A.R.K. poziva na otvorenje izložbe Gordane Špoljar Andrašić koja će se upriličiti u Galeriji K2 u petak, 24. studenoga 2023. u 18 sati.

Postavom izložbe pod nazivom „Tamna materija“ koprivnička multimedijalna umjetnica, uz napomenu prvenstveno slikarica, Gordana Špoljar Andrašić predstavlja svoj recentni ciklus slika i crteža apstraktnog ozračja. Odrednica apstraktnog mogla bi se ustvrditi načelno jer se autorica kroz ovaj ciklus dotiče zagonetne pojave koja zbunjuje znanstvenike širom svijeta. Riječ je o tvari koja ne reflektira i ne emitira elektromagnetsko zračenje i po znanstvenicima ima je pet puta više od obične (barionske) materije. Za sada znanstvenici nisu uspjeli dokučiti što ta tvar zapravo jest. Njeno postojanje je naslućeno kroz istraživanje astrofizikalnih procesa u svemiru i čini se da je ona ljepilo koje drži svemir na okupu, uz misterioznu tamnu energiju koja pak uzrokuje širenje svemira i predstavlja veliku zagonetku i misterij za znanstvenike. Gordana Špoljar Andrašić o tome će se odrediti u izjavi o radu: „Budući da znanost tvrdi da je tamna materija nevidljiva i nemjerljiva, slična praznini ili prozirna, ona je istovremeno i konkretna kao i čvrsta tijela, zato što je sastavljena od čestica koje su nevidljive.“
Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Draženka Jalšić Ernečić autorica je knjige „Gordana Špoljar Andrašić“ iz 2003. godine, a godine 2017. objavljena je umjetnička knjiga „Memorabiliar“ u izdanju Muzeja grada Koprivnice autorice Ive Körbler. „Welcome to my mind / Dobrodošli u moje misli“ naziv je knjižice iz 2022. godine u kojoj je objedinjeno 365 slikopisa koje je umjetnica svakodnevno radila tijekom pandemije, a Tanja Špoljar autorica je teksta. U 2023. godini izdan je „Okrhak memorije II“ u kojem je predstavljen retrospektivni pregled stvaralaštva triju ciklusa umjetnice – „Memorabiliar“, „Izgubljeno/a u vremenu“ i „Tamna materija“ – izložen u zagrebačkoj Galeriji Prsten u HDLU, o čemu je pisala Iva Körbler. Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim žiriranim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba je realizirana u suradnji s udrugom Atelieri Koprivnica u sklopu programa „Galerija u gostima“. Izložba će biti otvorena do 8. 12. 2023. godine svakim radnim danom od 18 do 20 sati.
Udruga K.V.A.R.K.
Na vrh