Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba fotografija: Lica – Pogledi

Događaj je završio

U Galeriji K2, u četvrtak, 29. studenoga u 20 sati otvara se izložba autorske fotografije ‘Lica – Pogledi’, križevačkog povjesničara umjetnosti i fotografa Dr. sc. Zdenka Baloga. Zdenko Balog, rođen u Zagrebu 1958., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i Filozofski fakultet, grupu povijesti umjetnosti i komparativnu književnost, od 1995. živi i radi u Križevcima. Iako se fotografijom aktivno bavi od djetinjstva, tek mu je posljednjih godina fotografija postala i profesija, od kada za portal prigorski.hr prati kulturne i društvene programe i zbivanja. Član je Fotokluba Zagreb.

Na izložbi ‘Lica – Pogledi’ izlaže 16 fotografija, koje su nastale kroz Autorovo istraživanje interakcije fotografa i modela, te su usredotočene na uhvaćeni pogled modela. O svojoj zaokupljenosti tom interakcijom sam Autor piše:
‘Slikanje, fotografiranje lica i pogleda susret je pogleda, interakcija, komunikacija. Ta interakcija je ono što me fascinira iznad svih fotografskih motiva, uhvaćeni pogled.

Šalili su se pioniri otkrića nepoznatih krajeva i primitivnih domorodaca, koji se nisu željeli fotografirati da im ne bi uzeli dušu. Jesu li bili u krivu? Danomice okom fotoaparata vrebam i hvatam onaj djelić sekunde kada pogled mog modela otkrije nešto više, kada mu / njoj se omakne onaj skroviti dio duše, koji površni promatrač u očima drugog nikad neće prepoznati.

Uhvaćen pogled, uhvaćen je, zamrznut, pa ako hoćete, i ukraden, djelić duše modela. Ako sam u prikazanim fotografijama uspio prenijeti poneki takav pogled iz duše, rado ga ovdje dijelim s vama, uz svesrdnu zahvalnost svim divnim ženama i djevojkama koje su se strpljivo družile s objektivom mojeg fotoaparata.’
Izložba se održava uz 60 godina Autorovog života, i tek nekoliko godina manje njegovog aktivnog bavljenja fotografijom.

Na vrh