Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba: Duško Šibl “Odiseja”

Događaj je završio

Izložba

Duško Šibl “Odiseja”, samostalna retrospektivna izložba

10. 5. – 24. 5. 2023.

Otvorenje izložbe održat će se 10. svibnja u 18 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci

Izložba ostaje otvorena do 24. svibnja 2023. godine

Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner

Prostor Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci ugostit će pregled umjetničkog djelovanja akademskog slikara Duška Šibla; od ranih radova nastalih početkom 80-ih godina 20. stoljeća u Londonu, do dijela ciklusa “Opasno crvena” nastalog u suradnji s umjetničkim fotografom Željkom Koprolčecom.

” Glavni motiv Šiblovog slikarstva je ljudsko tijelo u pokretu. On je promatrač po vokaciji, istražuje društvo, ljude i njihove međuodnose. Živi i slika na četiri lokacije: London, Zagreb, Dubrovnik i, danas, Opatija pa se u njegovom slikarstvu mogu razaznati ciklusi – urbani zagrebački, novovalni londonski, mediteranski itd., koji često inspiraciju pronalaze u slikarevoj životnoj okolini. Prije likovne naobrazbe u Londonu, završio je studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti u Zagrebu. Sam izjavljuje da je odgajan da bude kritičar kojem se na kraju dogodilo da se okuša u umjetnosti koju bi trebao kritizirati.[1] Slikarstvu stoga pristupa samokritično jer u jednoj osobi utjelovljuje i umjetnika i kritičara.

U ranim radovima Šibla privlači groteskno, ružno, naglašava bizarno i dekadentno. Inspiriran njemačkim slikarstvom (Neue Sachlichkeit) i radovima Otta Dixa (slika poznatu sliku Hommage Ottu Dixu 1980.) transponira stil na onovremenu londonsku punk i new wave scenu. Slika tamnom paletom, boje su zasićenih tonova. Kompozicije su isprva smirene, no u drugoj polovini 80-ih postaju prenatrpane figurama kojih na slici ima toliko da im se obrisi stapaju pa površina slike postaje tapiserija bizarnih likova iz umjetnikovih noćnih mora (Nakon Černobila, ulje na platnu 1986.).

Krajem osamdesetih  Šibl “čisti” svoje kompozicije pa one bivaju uravnoteženije, iako i dalje pršte energijom. Slika ljudski lik u pokretu: plesače, heretike, glumce, ljubavnike… Pokret sugerira likom čiji oris predstavlja u raznim položajima kroz protok vremena, pokret ili introspekciju koja se kao na fotografskoj slici s dugom ekspozicijom razmazuje u kadru. Statično kroz vremensku dimenziju postaje dinamično što je jedna od glavnih karakteristika Šiblovog slikarstva.”

Iz predgovora: Elizabeta Wagner, 2023.

Doručak s autorom: Duško Šibl, u sklopu Sa(n)jam knjige u Istri, 9. lipnja 2021. Voditelj: Aljoša Pužar (https://youtu.be/smUVdkHMb2I)

O autoru:

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je 1977. godine diplomirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti. U Londonu 1982. završava studij slikarstva na Byam Shaw School of Art, a 1986. magistrira na glasovitom Royal College of Art. Živeći i radeći na tri ključne lokacije, u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku, Šibl od 1982. godine izlaže i sudjeluje na važnim skupnim i samostalnim izložbama u domovini i Europi. Martyn Walsh ga izabire kao suradnika na glasovitom Pirellijevom kalendaru. Iste su mu godine zapaženi nastup na međunarodnom sajmu suvremene umjetnosti u londonskom izložbenom centru Olympia Exhibition Hall te prva monografska izložba u Zagrebu. Njegov stvaralački potencijal iznjedrio je mnogobrojne crtačke i slikarske cikluse koji se prostorno nadopunjavaju i stapaju u veliki nekonvencionalni ciklus. Od 1982. godine do danas priredio je mnogobrojne samostalne i skupne izložbe (Zagreb, London, Dubrovnik, Pariz, Liverpool, Split, Zadar, Sarajevo, Pula, Umag, Lisabon, Šibenik, Parede, Čakovec, Varaždin, Bonn, Brighton, Petrinja, Trogir, Slavonski Brod, Požega, Zabok i Pečuh). Uz slikanje, bavi se i performansom (Liverpool, Unity Theatre i Zagreb Plesni Centar). O njegovu slikarstvu tekstove pišu vodeći likovni kritičari – akademici Tonko Maroević i Luko Paljetak, Josip Depolo, Guido Qien, Zdravko Zima, Marina Baričević, Vlado Bužančić, Milan Bešlić, Iva Körbler, Enes Quien, Flora Turner, Saša Vereš, Mirjana Šigir, Josip Škunca, Goran Blagus i ostali. Za HRT je 2004. snimio film “Poetska igra tijela” za koji je tekst napisala Marina Baričević. U ediciji Likovnih monografija Art Studija Azinović objavljena je monografija “Duško Šibl” autorice Ive Körbler 2020. godine. Godine 2019. seli ljetni atelje iz Dubrovnika u Opatiju. Danas živi i radi podjednako u Zagrebu, Londonu i Opatiji.

Izložba će se moći razgledati do 24. svibnja 2023. radnim danom od 10:00 do 13.00 i od 18:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 12:00 sati, nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno. Ulaz na izložbu je besplatan.

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

 

 

Na vrh