Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Izložba Blagoglagoljiva imaginacija

Događaj je završio

Gradska knjižnica “Franjo Marković” Križevci poziva na otvorenje izložbe Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” Blagoglagoljiva imaginacija u utorak, 20. lipnja s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci.

Izložba ostaje otvorena do 18. srpnja 2023. i moći se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

***

O PULS “Moslavački štrk”

“Popovačka udruga likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”, neprofitna je udruga likovnih umjetnika, osnovana 2013. godine i okuplja likovne amatere radi ostvarivanja zajedničkog interesa u očuvanju kulturne baštine te razvoju likovne umjetnosti i kulture Republike Hrvatske, koji svojim neprekidnim radom već godinama upotpunjuju kulturnu ponudu Siska i Sisačko-moslavačke županije. Osnovna djelatnost Udruge je promicanje, razvoj i unaprjeđenja likovne kulture i kulturnog turizma, poticanja sinergije za dobrobit društva u cjelini, organizacija skupnih izložbi svojih članova, organizacija likovnih kolonija, edukativnih aktivnosti (tečajeva, seminara, radionica), podizanje svijesti lokalnog stanovništva, a posebno mladih o nužnosti čuvanja tradicijske baštine i kulturnog identiteta kao temeljnih čimbenika održivog razvoja te razmjena iskustava sa sličnim udrugama s područja svih dijelova Hrvatske. (…)

Bogatstvo hrvatske kulturne baštine vidljivo je kroz stoljeća u svim segmentima ljudskog djelovanja. Posebno mjesto u očuvanju identiteta ima, uz govor, i hrvatska pisana baština što nas je inspiriralo da likovno osvijestimo Slovo i stvorimo radove za izložbu „ Blagoglagoljiva imaginacija“.  Najstariji hrvatski tekstovi pisani su na glagoljici, pismu koje je imalo veliku ulogu u stvaranju hrvatskoga kulturnog identiteta. Sama riječ glagoljica nastala je prema staroslavenskoj riječi „glagolati“, što znači govoriti, a obzirom na to da smo mi slikari mi smo pričali bojama na temu glagoljice.

Nadam da će kroz zanosne boje sjećanja i lutanja prenesena na slikarska platna, slikari Moslavačkog štrka pridonijeti radosti druženja s glagoljicom i uživati u našoj likovnoj avanturi.”

Marija Pukec Žigić, PULS “Moslavački štrk”

Na vrh