Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Filozofski café u gostima kod Franje Markovića

Događaj je završio

Franjo Marković (Križevci, 26. srpnja 1845. – Zagreb, 15. rujna 1914.), bio je hrvatski filozof i književnik po kojem naša knjižnica nosi ime. Ove i sljedeće godine obilježavamo 110 godina od smrti i 180 godina od njegova rođenja događanjima u njegovu čast.

Franjo Marković doktorirao je u Beču iz područja estetike, bio je prvi profesor filozofije i prvi dekan na obnovljenom zagrebačkom sveučilištu od 1874. te po njemu ime nosi i nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se dodjeljuje studentima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.

Svoj je život bio posvetio javnome radu, ne samo kroz kulturno umjetničko, već kroz političko djelovanje te prosvjetni rad s učenicima i studentima te će zato naše prvo okupljanje njemu u čast biti ono u suradnji s maturantima križevačke gimnazije –  Filozofski café u gostima kod Franje Markovića.

Filozofski café (filozofski kafić), koji se godinama redovito održava u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, gostovat će kod “Franje Markovića” 

u četvrtak 29. veljače 2024. s početkom u 18 sati. 

U raspravi sudjeluju maturanti gimnazije, a moderatorica je Sanela Starešec Bilić, profesorica filozofije i sociologije. Teme će učenici slobodno birati iz područja kojima se Marković najviše bavio, estetike i etike.

Za razliku od “klasičnog” filozofskog kafića u obliku javnog foruma za sve prisutne, Filozofski café u gostima kod Franje Markovića uz raspravu je također i oblik pokazne vježbe učenika, zato su svi posjetitelji dobrodošli slušati i vidjeti uživo o čemu se radi, no sudjelovanje u raspravi ograničeno je na učenike, te se mole posjetitelji na poštivanje uputa moderatorice.

Na vrh