Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dani Marcela Kiepacha – poziv i najava

Događaj je završio

U Križevcima se po prvi put obilježavaju Dani Marcela Kiepacha. Marcel Kiepach rođen je u Križevcima 12.02.1894. godine i bio je veliki izumitelj na polju elektrotehnike. Već sa 16 godina postaje poznat po svojim izumima koje patentira u nekoliko država te je nazvan „čudom od djeteta“. Povodom njegova 126. rođendana Grad Križevci u suradnji s Gradski muzejom i Gradskom knjižnicom „Franjo Marković“ organizirao je razne aktivnosti.
Tako će 10.12.2020. biti otvorena izložba u Gradskom muzeju Križevci u spomen na mladog izumitelja. Prilikom otvorenja izložbe gosti predavači Zoran Homen i Ottone Novosel Franz održat će predavanje o Kipachovu radu i životu. Izložba će biti postavljena do 14.02.2020. i otvorena za sve zainteresirane u periodu 10:00-13:00 sati. Također, Gradski muzej organizirao je besplatno vođenje za učenike osnovnih i srednjih škola 13. i 14.02.2020. uz prethodnu najavu na mail ozren.gmk@gmail.com.
Gradska knjižnica ”Franjo Marković” održat će radionicu robotike za djecu osnovnoškolske dobi. Svoj rad predstavit će na izložbi inovacija 12.02.2020. u dvorani Marcela Kiepacha Razvojnog centra i tehnološkog parka. Izložba će biti prilika za vidjeti radove učenika te dostignuća križevačkih poduzeća.
Izložbi će svojim predavanjem pridonijeti i gosti predavači – Luka Veverec, osnivač Parka znanosti u Oroslavju koji je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Gostovat će i članovi udruge P.O.I.N.T. Nikola Ostojčić, Ivan Ivanović i Hrvoje Belani koji će predstaviti lik i djelo Marcela Kiepacha, inovacije u umjetnosti, ideju o križevačkom muralu te predstaviti digitalno zdravstvo u službi zdravlja izlagačima i posjetiteljima. Visoko gospodarsko učilište predstavit će svoj projekt „Ruralni hubovi kao oblik inovacije u ruralnom prostoru“.
Sudjelovanje na izložbi inovacija 12.02.2020. u sklopu Dana Marcela Kiepacha je otvoreno za sve zainteresirane. Za sudjelovanje je potrebno popuniti prijavnicu i dostaviti na e-mail: jelena.jakara@krizevci.hr ili osobno u Gradsku upravu Križevci, soba broj 9.

Događanja u sklopu Dana Marcela Kiepacha

Na vrh