Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

16. Culture Shock Festival

Događaj je završio

 

1. ERASMUS+: NEFORMALNO OBRAZOVANJE ZA MLADE I OSOBE KOJE RADE S MLADIMA

 19. 9. 2020. | SUBOTA | 14.00 | RADIONICA

Učionica Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Trg sv. Florijana 14

Voditeljica: Marcela Velfl

Radionica u kojoj predstavljamo sve prednosti koje omogućuje Erasmus+ program kroz međunarodne projekte razmjene mladih ili trening seminara. Razmjene mladih predviđene su za osobe od 13-30 godina starosti, dok kod treninga nema gornje dobne granice, jedino se traži da svi sudionici budu punoljetni. Radi se o projektima u trajanju od najčešće sedam do deset dana, a na kojima se kroz različite radionice, vježbe, igre, rasprave, neformalnim oblikom obrazovanja i učenja obrađuju razne teme prema unaprijed predviđenom rasporedu. Sudjelovanje u Erasmus+ projektima daje priliku za učenje u međunarodnom okruženju o različitim temama, uključujući osobni razvoj, razvoj kompetencija, inkluziju, suradnju, inovacije u radu s mladima, umjetničko izrađavanje, poduzetničke i digitalne vještine, te mnoge druge.

Ulazak slobodan.

 

2. UVIK ISTO 

19. 9. 2020. | SUBOTA | 19.00 | PROJEKCIJA

Kino Kalnik, Augusta Šenoe 3

Redateljica: Slavica Šnur

Uvik isto, dokumentarni film koji prati NBA igrača Darija Šarića pri povratku u svoj rodni Šibenik tijekom ljetnih mjeseci i zasluženog godišnjeg odmora, nakon brojnih festivalskih uspjeha diljem svijeta, napokon možete pogledati iz udobnosti svog doma. U režiji Slavice Šnur ovaj dokumentarni film prenosi vrijednosti koje krase košarkašku obitelj Šarić – tatu Predraga, bivšeg hrvatskog košarkaškog reprezentativca i najboljeg strijelca KK Šibenka, mamu Veselinku, legendarnu  igračicu šibenskoga Elemesa, kćer i sestru Danu, aktualnu igračicu ŽKK Šibenke, te sina i brata Darija, aktualnog NBA igrača Phoenix Sunsa. Opušteni, jednostavni, i s vrlo dobrim smislom za humor, Šarići usprkos svim okolnostima ostaju uvik isti. To je film o košarci, o trudu i uspjehu ali više od svega to je film o obitelji Šarić i dalmatinskom mentalitetu. Jesu li se obiteljske vrijednosti promijenile unatoč velikom sportskom uspjehu Darija Šarića, mladog čovjeka i talentiranog i uspješnog sportaša?

Tijekom 2018. i 2019. godine, film je osvajao srca festivalske publike diljem svijeta, prikazan je na festivalima u Americi, Indiji, Italiji, Portugalu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a svjetsku i domaću premijeru imao je na Vukovar film festivalu u kolovozu 2018. godine.

Ulazak slobodan.

4. DANI OTVORENIH VRATA UDRUGE

26. 9. 2020. | SUBOTA | 14.00 | PERFORMANS

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Udruga P.O.I.N:T., organizator 16. Culture Shock Festivala, poziva sve zainteresirane da se informiraju o radu udruge, projektima koji su provedeni, aktivnostima u koje se zainteresirani volonteri mogu uključiti, a svi su pozvani i svojim idejama i prijedlozima poboljšati rad udruge.
Ulazak slobodan.

5. LUKA BARIČEVIĆ UNPLUGGED

26. 9. 2020. | SUBOTA | 15.00 | KONCERT

Pozornica ljetnog kina doma, A. G. Matoša 2

Izvođač: Luka Baričević

Luka Baričević, inače član benda Flaneur, nastupit će ovaj puta samostalno. Izvest će obrade nekih od svojih najdražih bendova i izvođača kao što su Darko Rundek, Letu Štuke, Azra, Đorđe Balašević i ostali. S inače peteročlanom bendom trenutačno priprema album autorskih pjesama koji bi trebao izaći sljedeće godine, a 2019. godine odradili su nastup i u Križevcima.

Ulazak slobodan.

 

6. PRVIH PETNAEST GODINA CULTURE SHOCK FESTIVALA

26. 9. 2020. | SUBOTA | IZLOŽBA

Ovogodišnje izdanje Culture Shock Festivala 16. je po redu, a kako je prošlo prvih 15 izdanja, možete provjeriti u izložbi koja se tim povodom organizira u sklopu Dana otvorenih vrata udruge. Oko kamere je kroz prvih 15 godina festivala zabilježilo gostovanja brojnih poznatih imena iz svijeta glazbe, glume, umjetnosti, znanosti, a prigodnom izložbom prisjetite se nekih od njih.

Ulazak slobodan.

 

7. PUB INKVIZICIJA VOL. 27

26. 9. 2020. | SUBOTA | 20.00 | PERFORMANS

Caffe bar “Bull 23”, Ulica Drage Grdenića

Domaćini: Sandro Novosel, Sergej Novosel Vučković

Prema kaldejskoj numerologiji, broj 27 sretan je broj koji donosi uspjeh, osobito onome tko se bavi medicinom, sportom, igrama na sreću ili ako radi u industriji koja proizvodi, prerađuje ili usavršava metale/kovine (od metalurgije i strojogradnje do kompjutera). Taj broj donosi također ugled i poštovanje, posebno ako se bavite intelektualnim radom (književnošću).
Numerologiju i ostale bedastoće na stranu, ono što je ovdje osobito važno je da će ove jeseni, u okviru 16. festivala Culture Shock, u subotu, 26. dana mjeseca devetog godine dvijetisuće i 20. biti 27. izdanje jedinog “općegrađanskog” pub kviza u ovome kraju, Pub inKVIZicije.
Ovaj kviz krenuo je u svoj “život” upravo s ovog festivala, jednog (Velikog) petka, 2016. godine, 27. dana mjeseca trećeg. Četiri godine, šest mjeseci i jedan dan kasnije, doživjet će svoje 27. izdanje. Mjesto igre Caffe bar Bull 23 na katu.

Radi poštivanja epidemioloških mjera, kvizanju će smjeti prisustvovati 10 ekipa pa je uputno što prije se prijaviti. To se treba učiniti e-mailom (u prijavi navesti imena i prezimena do 4 osobe) na pubinkvizicija@udruga-point.hr, do četvrtka 24. rujna 2020. u 20:00 sati.

 

8. THUNDERBOLT AND LIGHTNING VERY VERY FRIGHTENING ME

1. 10. 2020. | ČETVRTAK | 19.30 | TRIBINA

Gradska knjižnica “Franjo Marković”, Trg sv. Florijana 14

Predavač: Dunja Mazzocco Drvar | Moderator: Silvia Novosel

Kako ekstremni vremenski uvjeti utječu na proizvodnju hrane, hoćemo li ostati bez mandarina, riže ili pšenice? Što je to održivi razvoj i kakve veze ima s Indijancima? Je li svijet u klimatskoj krizi i stignemo li ga spasiti? Što se nalazi u Zelenoj knjizi i kako se Hrvatska prilagođava klimatskim promjenama? Na ta i brojna druga pitanja odgovore će ponuditi poznata meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar koja nam je 17 godina donosila vremensku prognozu s malih ekrana, a nedavno je odlučila otvoriti nova, zelena vrata. Danas je zaposlena u nevladinoj organizaciji Društvo za oblikovanje održivog razvoja gdje se bavi zagovaranjem i aktivnostima za umanjivanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Diplomirala je fiziku atmosfere i mora na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Ulazak slobodan.

 

9. DIGITALNI TRAGOVI KOJE OSTAVLJAMO IZA SEBE

2. 10. 2020. | PETAK | 19.30 | TRIBINA

Gradska knjižnica “Franjo Marković”, Trg sv. Florijana 14

Predavač: Marko Rakar | Uvodničar: Hrvoje Belani

Prezentacija će govoriti o senzorima kojima smo okruženi. O uređajima koji možda i nisu dizajnirani da budu senzori ali se mogu tako koristiti te o analizi podataka koje dobivamo takvim senzorima i ponekad neočekivanim rezultatima koje možemo izračunati, kao i tome koliko smo doista anonimni i koliko nas je teško pronaći i identificirati u “matrici”.

Marko Rakar (1972.) je direktor savjetničkog društva MRAK usluge, sa sjedištem u Zagrebu. Rakar je studirao filozofiju i informatologiju na Zagrebačkom sveučilištu. Tečno govori engleski, te je redoviti kolumnist i autor na cijelom nizu blogova, web stranica, novina i časopisa u Hrvatskoj i izvan nje. U svojem radu za vlade i trgovačka društva i druge institucije radio je kao data scientist i arhitekt naprednih statističkih, BI i sustava prediktivne analitike dizajniranih da identificiraju, spriječe i/ili otežaju kriminalne aktivnosti, predvide ponašanje kupaca, povećaju efikasnost procesa i pojednostave proces donošenja odluka. Marko je gostujući predavač na nizu sveučilišta širom svijeta; Zagrebačko, Riječko, Sveučilište Sjever, Dubrovnik, Split, Ljubljana, Beograd, Beč, Zurich, Barcelona, Madrid, New York University, George Mason University, George Washington University.

Ulazak slobodan

 

10. LIKOVNO – EDUKACIJSKA RADIONICA

3. 10. 2020. | SUBOTA | 14.00 | RADIONICA

Učionica Pučkog otvorenog učilišta, Trg sv. Florijana 14

Voditeljica: Ines Ignjačić

Radionica je namijenjena djeci u dobi od 7 do 12 godina.
U prvom dijelu radionice ce djeca uz voditeljicu osmisliti pricu, likove i njihove karaktere, a u drugom dijelu ce ih naslikati. Ovakav nacin rada potice kod djece vjestine likovnog izrazavanja, ali i razvoj kreativnosti te medusobnu suradnju. Predvideno trajanje radionice je 90 minuta

Ulazak slobodan

 

11. PSIHIČKI POREMEĆAJI U ILUSTRACIJI

3. 10. 2020. | SUBOTA | 17.30 | IZLOŽBA

Likovna galerija, Trg Antuna Nemčića 6

Autorica: Ines Ignjačić

Izložba je nastala kao rezultat autoričine dugogodišnje ideje da se ova kompleksna i vrlo bitna tema približi široj javnosti kroz likovni medij, a s ciljem smanjenja predrasuda i stigmatizacije osoba kojima je dijagnosticiran neki oblik psihičkog poremećaja. Ilustracije prikazuju psihičke poremećaje poput opsesivno – kompulzivnog, bipolarnog, depresije i shizofrenije. Za ove su pojmove svi čuli, no često samo u filmovima ili medijima, koji ih ponekad prikazuju drugačijima nego što to doista jesu. Informiranjem i edukacijom smanjuju se predrasude te raste tolerancija, što ujedno povećava kvalitetu života ciljne skupine, ali i opće populacije.
Autorica izložbe je Ines Ignjačić, ilustratorica i psihologinja iz Zagreba. Prateći aktualne društvene probleme, kroz svoje umjetničke projekte nastoji na njih djelovati na više razina. Do sada je izlagala na četiri kontinenta na kolektivnim i samostalnim izložbama, a trenutno radi na svojoj prvoj knjizi za djecu. Izložba se održava uoči Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada).

Ulazak slobodan.

 

12. J.R. AUGUST SA ZBOROM

3. 10. 2020. | SUBOTA | 20.00 | KONCERT

Velika dvorana Hrvatskoga doma, A. G. Matoša 2

J.R. August osvojio je publiku i kritiku svojim neprikosnovenim talentom, a na Culture Shock dolazi u pratnji saksofonista i zbora! Glazbenik svjetskog kalibra i trostruki dobitnik nagrade Porin, na ovogodišnjem je izdanju dodjele nagrada postavio dva velika presedana: prvi puta u povijesti nagrade, Porin za album godine osvojio je najbolji novi izvođač te je albumom godine proglašen album na engleskom jeziku.

Album Dangerous Waters, na kojem se nalazi deset J.R.-ovih glazbenih majstorija, publika i kritika prihvatili su s oduševljenjem: osim na Porinu, J.R. je trijumfirao i na dodjeli nagrada Rock&Off, osvojio je nagradu Music Pub Zlatka Turkalja za album godine te se našao na vrhu većine godišnjih top lista najboljih albuma. Nedavno objavljena kolekcija triju EP-jeva Murky Waters donosi jedanaest J.R.-ovih uspješnica, pjesme s kojima je sve započelo: The Darkroom Boogie, Black Limousine, Distort Reality, Change of Seasons i druge. | J.R. August glazbenik je spreman za svjetske pozornice, spreman uvesti publiku u svoj zavodljiv svijet u kojem se njegov prepoznatljiv falset miješa s različitim glazbenim stilovima pripovijedajući fantastične priče iz šuma, planina i rijeka kojima se inspirira.

Ulazak 40 kuna. | Kupi ulaznice na ENTRIO.HR

 

13. AKCIJA ČIŠĆENJA RATARSKE ŠUME

4. 10. 2020. | NEDJELJA | 12.00 | PERFORMANS

Ratarska šuma

Voditeljica: Katarina Ivanek

Krajem svibnja održana je prva akcija čišćenja Ratarske šume, a u pomoć su priskočili popularni Čisteći medvjedići. Prikupljeno je 50-ak vreća smeća, očišćeno oko 100 hektara šume, ali prema procjenama organizatora, potrebne su još dvije takve akcije kako bi Ratarska šuma konačno zasjala očišćena od smeća. Nova akcija čišćenja zakazana je za početak listopada, a akciju će ponovno podržati i Čisteći medvjedići.

Ulazak slobodan.

 

14. SANDBOX GAME DEV MINI CON

9. 10. 2020. | PETAK | 19.00 | TRIBINA

Caffe bar “Bull 23”, Ulica Drage Grdenića

Predavači: TBA | Moderator: Ivan Ivanović

Volite igre? Retro-gaming? 3D modeliranje? Game design? Pridružite nam se na prvom Sandboxu, CSf događaju posvećenom razvoju računalnih igara i srodnim temama. Križevačkoj publici predstavit će se nekoliko govornika koji rade u toj brzo rastućoj, iznimno kreativnoj, multimilijunskoj industriji – jednoj od rijetkih kojima pandemija COVID-a nije naštetila. Baš suprotno, prodaja igara skočila je za 63% tokom 2020. godine, a danas generira vrijednost veću od filmske i glazbene industrije zajedno. Saznajte kako i vi možete naći svoje mjesto u game devu, ili popričajte uz piće s našim govornicima u ležernom okruženju caffe bara Bull 23.

Ulazak slobodan.

 

15. MOŽE LI TRAVA U KRIŽEVCIMA BITI ZELENIJA?

10. 10. 2020. | SUBOTA | 19.00 | RADIONICA

Caffe bar “Bull 23”, Ulica Drage Grdenića

Vodi: KLIK, energetska zadruga

Grad – to smo mi. On se razvija s nama, on živi od nas, mi smo naš grad i mi ga stvaramo. Kakav je to grad budućnosti? Kako zamišljate život u Križevcima za 5, 10, 20 godina? Posjetite nas i upoznajte inspirativne ljude koji znaju kako živjeti bolje i zelenije te poboljšati cijelu zajednicu. I VI to možete! Učimo jedni od drugih kako zajedno stvoriti grad kakav svi želimo! Križevci su jedan od samo 15 europskih gradova, uz bok Amsterdamu, Kopenhagenu, Edinburghu, Krakówu, Leuvenu, Madridu, Malmö, Mariboru, Milanu, Nišu, Orléansu, Sarajevu, Skopju i Beču, koji zajedno rade na viziji za zdrave i čiste gradove bez viška emisija ugljika do 2030. godine.
Unaprijedimo svoje okruženje i stvarajmo grad po mjeri cijele zajednice!

Ulazak slobodan.

 

16. IZLOŽAK BR. 49

11. 10. 2020. | NEDJELJA | 19.00 | PREDSTAVA

Podrumska dvorana Hrvatskoga doma, A. G. Matoša 2

Igra: Damir Poljičak

Bivši se izbacivač u ulozi muzejskog čuvara na svoj način suočava s pitanjima o smislu umjetnosti. Provodeći radno vrijeme pokraj jednog provokativnog izloška, potaknut na razmišljanje, postupno mijenja svoje dotadašnje stavove i svoju zaštitarsku ulogu počinje shvaćati vrlo osobno, braneći svim srcem povjereno mu umjetničko djelo od kritika i napada zgrožene javnosti.

Ulazak slobodan.

 

Organizator festivala je Udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelji su Grad Križevci i Ministarstvo kulture.

 

Na vrh